3 ting du bør vide om en tandprotese

At få en tandprotese kan være en stor beslutning, men det kan også være et skridt mod et bedre livskvalitet, især for dem, der har mistet en eller flere tænder. Tandproteser kan forbedre både æstetik og funktionalitet i munden.

Typer af tandproteser

Der findes forskellige typer af tandproteser, og det er vigtigt at forstå forskellene for at vælge den rette løsning. Læs mere om tandprotese Frederiksberg. En helprotese erstatter alle tænderne i enten over- eller undermunden. Helproteser er ofte lavet af akryl. Hvis du kun mangler nogle få tænder, kan en delprotese være den bedste løsning. Delproteser er ofte fremstillet af en kombination af metal og akryl. For dem, der ønsker en mere permanent løsning, kan implantatstøttede proteser være ideelle.

Pleje og vedligeholdelse

For at sikre, at din tandprotese holder længe og forbliver komfortabel, er korrekt pleje og vedligeholdelse afgørende. Det er vigtigt at børste din protese dagligt for at fjerne madrester og plak. Brug en blød tandbørste og undgå almindelig tandpasta, da det kan være for slibende. Når du ikke bruger din protese, skal den opbevares i en protesebeholder med vand eller en proteserensende opløsning. Dette forhindrer, at den tørrer ud og deformeres. Besøg din tandlæge regelmæssigt for at få tjekket din protese og mundhygiejne.

Tilpasningsperiode

Det tager tid at vænne sig til en ny tandprotese, og denne tilpasningsperiode varierer fra person til person. I begyndelsen kan det føles mærkeligt at have protesen i munden, og det kan påvirke din tale og spisevaner. Start med bløde fødevarer og øv dig i at tale højt for at vænne dig til følelsen. Det er normalt at opleve lidt ømhed og ubehag i starten. Hvis smerterne fortsætter eller bliver værre, bør du kontakte din tandlæge for en justering. Det kan tage flere uger, før du føler dig helt komfortabel med din protese. Vær derfor tålmodig.